Tuinschets

Een goed tuinontwerp begint bij het maken van een goede tuinschets. Het nauwkeurig inmeten van de tuin zal in een later stadium de aanleg vergemakkelijken. Ook is het belangrijk om bepaalde elementen zoals een schuur en een terras in te tekenen. Ook al is het niet de bedoeling dat deze terugkomen in het nieuwe ontwerp, bij verandering van functie kan de grond namelijk behandeld moeten worden.

Om te beginnen met een goede basis kunt u een uittreksel van het kadaster bestellen. Ga naar www.kadaster.nl en bestel voor €1,40 een digitaal uittreksel. Deze kaart is noordgericht en op schaal 1:500.

Elusie tuinontwerp plattegrond kadaster

Een werkbare schaal voor een tuinontwerp is 1:50,  1:100 of 1:200 (1 cm op tekening is 200 cm in werkelijkheid). Welke schaal je neemt of welk papierformaat is afhankelijk van de perceelgrootte.

Met deze kaart als basis ga je nu jouw eigen plattegrond maken. Meet de diepte en breedte van de tuin en bepaal op welke schaal je gaat werken, zie figuur 2. Op deze eerste schets geef je ook aan welke elementen belangrijk zijn om weer te geven. Belangrijke elementen zijn bijvoorbeeld: een schuur (met deur), een terras, een trampoline etc. Geef ook de afmetingen van de schuur weer en de afmeting en plaatsbepaling van de deur.

Om alle elementen de juiste plaats op de plattegrond te krijgen gebruik je een hoofdmeetlijn, zie figuur 3, de blauwe lijn. Deze staat precies 90 graden op de woning en loopt van de woning tot het einde van de tuin. Om dit te controleren kun je het lint voor in de tuin precies op 2 meter van de schutting plaatsen en ook op 2 meter achter in de tuin (ervan uitgaande dat de tuin in een rechte lijn met het huis loopt). Als je geen lang meetlint hebt kun je een lang stuk touw of metselkoord spannen. Deze hoort zo laag mogelijk bij de grond gespannen te worden en ook zo strak mogelijk. Zet deze vast met haringen in de grond zodat hij niet verplaatst.

Vervolgens ga je vanaf deze lijn afstanden meten die ook weer precies op 90 graden van de hoofdmeetlijn staan. Schrijf alle maten duidelijk op de tekening.

Vervolgens maak je een nieuwe definitieve plattegrond waarbij de maten precies overeenkomen met de schaal.